Moussu T e lei Jovents

Aires de la Marsella portuària d'entreguerres
Entre tradició occitana i música negra, Moussu T e lei Jovents reinventen la cançó marsellesa i porten el missatge d’una Provença marítima i portuària, cosmopolita i orgullosa de la seva història.

Moussu T e lei Jovents pren forma al voltant del fundador de Massilia Sound System, Tatou, el guitarrista de la mateixa formació, Blu, i el percussionista brasiler Jamilson. La banda s'inspira en la Marsella dels anys trenta, un veritable aiguabarreig musical on les cançons provençals compartien escenari amb operetes locals de Vincent Scotto i l’aparició de la música negra del moment (blues, jazz, tradicionals caribenyes i aires brasilenys, també). Aquest és el moment i la influència de la banda, que renova el repertori dirigint-se a cançons actuals, cançons de port i aigua salada, de grues i espigons. Un repertori a imatge del litoral occità, de Marsella o de La Ciotat, tradicional i modern, local i universal, ple de nostàlgia i ritmes foot-tapping.

Moussu T e lei Jovents pren forma al voltant de la figura de Moussu T, alias del Tatou.
Tatou, nascut el 1959, és un autor, compositor i intèrpret marsellès. La seva trajectòria és indestriable del grup Massilia Sound System, del que fou fundador i amb el qual s'abanderà la renovació cultural marsellesa des de finals dels anys 80. Una renovació que apuntava a la incorporació i mescla de la música negra contemporània (bàsicament reggae i hip hop) amb la tradició de la cultura occitana, sempre amb la idea de reinventar el folklore propi i fer-lo brillar amb llum pròpia, lluny de la foscor imposada pels clixés i essències elitistes i parisines de la cançó francesa.

Dins aquesta recerca d'un nou folklore i funció de l'artista, Moussu T ha investigat la història de Marsella cercant elements que més enllà del revival pur puguin aportar punts en la construcció d'un nou repertori que cobreixi la diversitat de la seva comunitat i no es quedi en les barreres de la uniformitat centralista. Així doncs, un dels punts forts és clarament la voluntat de fer retrobar l'ampli repertori de la cançó provençal amb les 'noves' músiques negres arribades a Europa al període d'entreguerres: l'explosió cultural del jazz, del blues, de les músiques del Carib i també de la consciència de la comunitat negra i les seves lluites anticolonials. Amb tot redescobrim una Marsella amb pes propi dins la història, un lloc de trobada i un crisol cosmopolita.

De recerca en recerca i trobada en trobada, apareix aquesta Marsella cosmopolita de la mà de l'autor Vincent Scotto (del que Massilia Sound System ja se'n va il·lustrar). Convergeix també en aquest temps antic la lectura del famós llibre Banjo de l'escriptor jamaicà Claude Mc Kay, crònica d'una banda de 'beatniks' negres presents als barris marsellesos dels anys 20. I ja tenim el cercle inspiratiu tancat.

El repertori, doncs, pren forma creuant camins d'Amèrica i Àfrica, de l'Orient i del Carib, enramant-se amb la tradició local per donar cos a un folklore portuari, reflex d'una societat multicultural. Blancs i negres, negres i blancs surten a la foto. Músics i repertori abraçats als valors de la convivència i tolerància de la cultura occitana, infestats d'aquell univers portuari, de benvinguda i d'aigua salada, paisatges plens de grues i espigons... la Provença del litoral torna a agafar cos, després de ser un pèl oblidada dins un occitanisme marcat per la ruralitat. Paissatges salins, barreja de pesca i indústria, mostra de Marsella i La Ciotat, mitjana vila poc més al nord, havent passat les crestes de Cassis. Repertori inventat, repertori reinventat, sempre arrossegant un discurs i univers actual en pro d'un planeta obert i múltiple on tothom, amb l'expressió del seu univers propi, esdevé artesà i artista d'un món en diàleg constant. Repertori en occità i francès on la proximitat és finalment el millor trampolí cap a la universalitat.

Des de la seva formació el 2004 el grup ha editat fins a 7 àlbums, s’ha convertit en un dels principals grups de l’escena de les músiques del món arreu del planeta i ha girat intensament casa seva, Europa, els EUA i fins el Japó. L'estiu de 2014, els retratistes de l’apassionant Marsella de la primera meitat del segle XX es despengen amb un nou disc que és un tribut a una de les seves principals fonts d’inspiració i que ja havien salpebrat algun dels seus anteriors discos: les operetes originals marselleses!

ANY DE FUNDACIÓ: 2004
LOCALITAT: Marsella (OC)
ESTIL: música negra portuària
WEB

CONTRACTACIÓ
VOLS CONTRACTAR UN CONCERT D'AQUEST ARTISTA?
Contacta amb nosaltres per tenir més infos, condicions i disponibilitats.
Xavier Angulo (+34) 938 787 488 | Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.


VIDEOS Moussu T e lei Jovents

 • MOUSSU T E LEI JOVENTS
  Dans ma petite calanque (videoclip)

  Play

 • MOUSSU T E LEI JOVENTS
  Embarcatz! (directe)

  Play

 • MOUSSU T E LEI JOVENTS
  Reportage Cité de la Musique - Marseille)

  Play

 • MOUSSU T E LEI JOVENTS
  Madmoiselle Marseille (directe)

  Play

 • MOUSSU T E LEI JOVENTS
  Le gabian (videoclip)

  Play

 • MOUSSU T E LEI JOVENTS
  Oplati-Oplata + Madmoiselle Marseille (directe)

  Play

 • MOUSSU T E LEI JOVENTS
  Quand tu n'as que de bons amis + Manivette (directe)

  Play

DISCOGRAFIA Moussu T e lei Jovents

MOUSSU T E LEI JOVENTSNavega!

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Navega!

MOUSSU T E LEI JOVENTSOperette

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Operette

MOUSSU T E LEI JOVENTSArtemis

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Artemis

MOUSSU T E LEI JOVENTSEmpeche-nous!

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Empeche-nous!

MOUSSU T E LEI JOVENTSPutan de cançon

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Putan de cançon

MOUSSU T E LEI JOVENTSHome Sweet Home

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Home Sweet Home

MOUSSU T E LEI JOVENTSInvente à La Ciotat

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Invente à La Ciotat

MOUSSU T E LEI JOVENTSForever Polida

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Forever Polida

MOUSSU T E LEI JOVENTSMadmoiselle Marseille

MOUSSU T E LEI JOVENTS
Madmoiselle Marseille