Després de dos anys de descans, Auxili torna amb el seu nou disc ‘Guaret’!

‘Guaret’ es va estrenar en exclusiva a Spotify aquest dimecres 30 de març, i a partir d’aquest dijous 31 és disponible a la resta de plataformes, a les millors botigues de discos i a guaret.ppf.cat

Els d’Ontinyent signen en aquest quart disc 8 noves perles de reggae, ska i fusió i compten amb les col·laboracions estel·lars de Tribade, Los Chikos del Maíz i La Maria

Auxili presentaran ‘Guaret’ en una gira de directes que començarà el dia 2 d’abril a la Telecogresca i els durà al Viña Rock i els principals festivals d’estiu del país


Escoltar AUXILI

                 


Auxili torna. Després de l’aturada de màquines al remat de la gira ‘Tresors’ a finals de 2019 i de dos anys de silenci absolut, els ontinyentins van obrir la llauna el desembre passat amb el single+clip “Diga-li!” i ja hi ha data pel seu quart àlbum d’estudi, ‘Guaret’. Agafant-se al concepte de la tècnica de cultiu, basada en en el repòs deliberat del camp de conreu per permetre que la terra recuperi minerals i nutrients i afavorir la següent collita, els d’Ontinyent presenten un disc de 8 temes tant precís com contundent. Amb el reggae i la música jamaicana com a font d’inspiració primera, Auxili signen el seu quart àlbum d’estudi i segurament l’àlbum més conceptual de la formació fins el moment: un cant a la terra i les arrels, una represa amb força després del descans, un punt i seguit a la vida d’Auxili. ‘Guaret’ compta amb peces rotundes i rodones, com els talls de reggae “Diga-li”, “El Vici” i “Parèntesi”, s’enreda a les branques de la tradició jamaicana, com el sentidíssim rocksteady “La Brúixola” i guarda moments per picades d’ullets a fusions de tall més modern i festiu com l’ska-rock de “Moussaka” (amb Los Chikos del Maíz, ojo, en valencià), el funky-reggae de “Valentes jugades” o l’atreviment de mesclar dancehall amb mambo de “Música i manta”, amb Tribade a les veus. Menció apart mereix “Guaret”, tall que obre el disc i a mode d’introducció ens mostra uns Auxili fidels a la seva fórmula però capaços de parir un tema rodó que posa la pell de gallina amb la col·laboració de la jove cantaora valenciana La Maria. ‘Guaret’ ens mostra uns Auxili en plena forma, carregats de nutrients, greixats amb melodies 100% de la casa, una formació de luxe i la inclusió d’elements sintètics que combinen a la perfecció amb la contundència orgànica d’una de les millors bandes valencianes de tots els temps.

GIRA 'GUARET' 2022


GUARET - track by track per AUXILI

1.-GUARET
És la introducció del disc, una representació musical del que significa tot el concepte de Guaret, un poema en forma de cant de batre( cant tradicional a la terra i a la sembra), escrit per Marc Guardiola i cantat per Maria Bertomeu (una de les veus més joves del cant tradicional valencià). Tot sobre una base progressiva d’elements electrònics i reggae, que acaba rebentant en una melodia de metalls cent per cent auxiliana i una tornada melòdica molt descriptiva amb una lletra que barreja el concepte del GUARET del camp i el nostre GUARET musical. Un tema amb molta força per començar el disc.

2.-DIGA-LI!
És la nostra carta de presentació en esta tornada als escenaris, una lletra escrita a mode bàndol popular, per anunciar-hi a tothom que venim de nou per fer ballar, cantar i despertar alguna consciència. Un base reggae amb pegada amb una tornada potent per contar-li a la gent que estem famolencs i aganats per reprendre la nostra manera d’entendre la vida, la música A la primera estrofa deixem clar el concepte (GUARET) del disc una vegada més: “Mala herba, mai mor, creix silent i trau la flor, per molt que la tallen rebrota dins del cor”. Al videoclip que l’acompanya també li vam voler fer una picada d’ullet al concepte guaret (mitjançant les neveres i eixe procés de descongelació)- Repòs, silenci, espera i represa.

3.-EL VICI
Una de les primeres cançons que vam fer al baixar dels escenaris, amb un tempo molt pausat però amb un toc d’electrònica que et fa que la base t’arribe a l’interior del coret. Una lletra que amaga metàfores i paral·lelismes amb el mal hàbit que tenim molts membres de la banda amb el fum i l’herba, però que sembla que parle d’una relació “tòxica”, de dependència emocional. Una cançó d’amor, d’amor als nostres vicis. També ,com no, el nostre vici son els concerts i les cançons, i en aquest Guaret em trobat a faltar a molta gent i molt moments que a la cançó també intentem representar.

4.-MÚSICA I MANTA
És una de les cançons més personals del disc, una barreja musical de Dancehall amb Mambo, una fusió molt ballable que amb un reforç electrònic es un autèntic canó. Una lletra trista però a la vegada motivadora en la que intentem explicar tot allò al que renunciem per fer música crítica i en valencià. Les coses que deixem a banda per tenir un grup compromès entre amics. Sabem que fent altres estils o altres lletres en altra llengua, tal vegada podríem arribar a més gent o a altres esferes artístiques. Però som feliços fent la nostra música i les nostres lletres i així volem seguir. En la cançó comptem amb la col·laboració de les Tribade, un dels grups de rap feminista i combatiu més sincers i reals que coneguem. Una connexió realment interesant que teníem ganes de fer i que ens ha quedat d’allò més original. Pensem que es una de les cançons més festives del disc.

5.-VALENTES JUGADES
És un dels temes més orgànics del disc, hem obert una mica el nostre ventall estilístic, una fusió de funky-reggae molt agradable que surt d’un rift de guitarra i que l’acompanya una lletra ben bonica. Hem volgut fer-li una segona part a la nostra cançó “Si tu vols” del darrer disc Tresors. En “Si tu vols”, els membres de la banda ens preguntàvem entre nosaltres si volíem continuar en este projecte musical i de vida. Ara en esta segona part “Valentes jugades” ens confirmem que anem a jugar-se-la pel del costat que anem a saltar a la piscina sense saber si hi ha aigua però que anem amb tot per continuar gaudint d’Auxili i les nostres cançons. De vegades val la pena jugar-se-la i apostar-ho tot pels teus.

6.-LA BRÚIXOLA
No volem deixar de banda les nostres arrels estilístiques, volíem recuperar eixe ska i rocksteady dels nostres inicis que també ens representa i que a cada disc deixem la nostra pinzellada. Una melodia de metalls molt alegre que ve acompanyada d’una lletra molt interessant. I es que més de 4 membres del grup tenim germanes majors, referents feministes i de vida a les que volíem dedicar un apartat en este disc, ja que sense elles no seriem com som. Al tema han col·laborat totes elles cantant una tornada i a la lletra apareixen els seus noms d’una manera poètica. Molta estima en poc més de tres minuts de cançó.

7.-MOUSSAKA
Possiblement el tema més festiu i desenfrenat del disc, una lletra completament irònica on fem referència a la pel·li i obra de teatre “La cena de los idiotas” (Ja en la intró del tema sona un fragment de la pel·li), però en este sopar assistim els pobres i ens riem dels rics (al contrari de la pel·li). No sols que es rigam d’ells sinó que preparem un sopar amb la seua carn. En concret una Mussaca, un menjar grec per recalcar la etimologia grega de la paraula idiota (persona que no mira pel bé social i el benestar col·lectiu). Com bé diu la tornada “Mussaca d’idiotes pa tots i pa totes”. Per si fos poc, hem pogut comptar amb una col·laboració de luxe en el tema, Los Chikos del Maíz. Una cançó festivalera i combativa per posar del revés els festivals.

8.-PARÈNTESI
L’última cançó del disc, tornem a fer referència al concepte general, el Guaret és un bran parèntesi, un temps mort. Ens semblava genial poder acabar el disc tancant este parèntesi i acabant el guaret, tornar als escenaris i reprendre la nostra vida com a grup. Un reggae del coret cent per cent Auxili amb una lletra molt sincera i bonica, escrita a meitat confinament, que parla del poble, del pare i de la mare, de casa. I de com els hem trobat a faltar en esta llarga pandèmia. Com no, també parla de tots i totes els nostres seguidors i seguidores i de les ganes que tenim de retrobar-se amb ells i elles. Una de les cançons més boniques que mai hem fet i que al videoclip que l’acompanya hem intentat reflectir eixa enyorança familiar i casolana. Tanquem el parèntesi i s’acaba el Guaret.

ESCOLTAR 'GUARET'



Segueix Auxili

Segueix a Auxili a INSTAGRAM, a FACEBOOK, al canal de YOUTUBE i a SPOTIFY