‘La Herida’ és l’esperat àlbum debut de la rapera-coplera andalusa Carmen Xía

El disc debut de Carmen Xía compta amb 11 produccions de Suzio Tarik i Enzoo Leep, col·laboració de Bittah de Tribade i una fórmula única de tradició i modernitat andalusa a cop de copla i rap

‘La Herida’, farcit de referències artístiques andaluses i femenines, estarà disponible en físic i digital el 18 de març i els preorders ja hi són a herida.ppf.cat


Escoltar CARMEN XÍA

           

Carmen Xía (La Isla de San Fernando, Cádiz) no és del tot nova en això i atresora amor i respecte pel cante, la copla, el quejío i Andalucía: “eternamente agradesía a las ancestrah, por convertir arte y doló en la memoria de mi tierra”. Va obrir fa temps la porta a l’escriptura, les tecles blanques i negres del piano i a escopir rimes com verí reactiu i ara diu que ja no la pot tancar.

També ens explica la Carmen Xía que “Andalucía és una ferida. Que l’art, com diu la Martirio, és una ferida. I que, finalment, ser dona i persona dissident en aquest món és també una ferida. Cadascuna de nosaltres sobreviu com pot als traumes que causa aquest món mitjançant les seves pròpies ferides. Les copleras intentaven sobreviure. El poble gitano intentava sobreviure. Les dones i les persones dissidents intentem sobreviure. Les artistes intentem sobreviure en un món dominat per l’home i el capital, però aixecat per les oprimides i sostingut pel patiment””. Bravo per la intro, millor no podia quedar al full promo del seu àlbum debut titulat, és clar, ‘La Herida’.

Amb produccions de Suzio Tarik i Enzoo Leep, màstering de l’Oriol ‘Dry’ Rafí i artwork de Nacho Fernández-Trujillo, els 11 talls del disc debut de la rapera-coplera andalusa estan farcits d’influències i picades d’ullet que van de Lola Flores a ben foscos Lauryn Hill passant per La Paquera de Jerez, Marifé de Triana, Gata Cattana, Lole y Manuel o Camarón de la Isla. Beats en la seva majoria trencats i foscos, ferides sonores obertes sobre les que Carmen Xía se’ns obre en canal amb la memòria sempre com a far i vulnerabilitat i ràbia a cabassos (i parts iguales). A ‘La Herida’ Carmen Xía se’ns presenta orgullosa amb un rap profund i rotund que aplega tradició i modernitat, que fuig de mandanga post-romàntica i amb el que ens fa mostra de l’àmplia paleta amb la que és capaç de jugar. Que no tot havien de ser topos blancs sobre el roig d’un traju de faralaes, romeries, toros, finos i tapes. Que en això de la música, com a l’art o al cante o amb Andalucía mateixa, “la memoria no se mata y el perdón no se roba”, que “Al Andalus asoma”: amb Carmen Xía el sud torna a ser el nostre nord.

FES-TE JA AMB 'LA HERIDA'


Més info CARMEN XÍA
INSTAGRAM
FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE
SPOTIFY


DISCOGRAFIA Carmen Xía

CARMEN XÍALa herida

CARMEN XÍA
La herida

CARMEN XÍAÊppuma y Râttrohô (single)

CARMEN XÍA
Êppuma y Râttrohô (single)

CARMEN XÍALa Juani (single)

CARMEN XÍA
La Juani (single)

CARMEN XÍAOrguyoça (single)

CARMEN XÍA
Orguyoça (single)

VIDEOS Carmen Xía

  • CARMEN XÍA
    Êppuma y Râttrohô (videoclip)

    Play

  • CARMEN XÍA
    La Juani (videoclip)

    Play

  • CARMEN XÍA
    Orguyoça (art track)

    Play